Красотата в детската душа

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)

На витрината на магазин за домашни любимци се появил надпис "Продават се малки кученца". Едно момче, минавайки покрай магазина, пожелало да погледа малките кученца.

- Колко струват малките кученца? – попитало момчето. 

- Между 30 и 40 евро - отвърнал търговецът.

Момчето извадило от джоба си няколко дребни монети.

- Аз имам само 2 евро и 37 цента? Може ли за тези пари поне да ги разгледам?

Търговецът се усмихнал, свирнал няколко пъти и от двора дошла майката на кученцата, заедно с пет пухкави топчовци. Едно от малките изоставало след другите. Момчето се навело и го взело в ръцете си, защото изглеждало болнаво. 

- Какво не е наред с това кученце? - попитало момчето, притеснено и любопитно.

Търговецът му обяснил, че кученцето се е родило с къс крак и че завинаги ще се движи по този начин. Момчето възкликнало:

- Това е кученцето, което искам да купя! 

Търговецът отговорил:

- За това кученце не трябва да плащаш, ако наистина го искаш, ще ти го подаря!

Момчето се ядосало и отговорило:

- Не искам да ми давате. Това кученце е еднакво ценно, както и всички останали. Аз искам да го купя на редовната цена. Ще ви дам 2 евро и 37 цента, а останалите пари ще ви изплащам всеки месец, докато не го изплатя.

След това, за изненада на търговеца, момчето повдигнало панталончето си и показало своя дефект - вместо крак, то имало метална протеза от коляното надолу.

- И аз повече няма да мога да тичам, нито да скачам. Това кученце се нуждае от някой, който ще го разбира, някой, който ще се грижи за него и го ще иска, точно такова, каквото е!

  1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)

Една кратка история за баща и син и рецепта за щастие