Джон Рокфелер и златните правила на успеха

  1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (4 Votes)

„Ако търсиш успеха, то ще трябва да минеш по нови рисковани пътища. По-добре от това да минаваш по познати и утъпкани пътища.“ - Джон Рокфелер

Още като дете, Рокфелер вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството.

7-годишен, той отглежда сам пуяци, които продава за 50 долара на съсед - фермер. Получената сума заключва в касичка. На 13 години предоставя спестяванията си на друг фермер от околността, като получава за това значителна лихва.

 „Рано бях научен да работя, така както играя,
Животът ми бе една дълга, щастлива почивка,
Пълна с работа и пълна с игра -
Оставях грижите по пътя -
И Бог бе добър с мен всеки ден.“
Джон Рокфелер

През 1870 основава компанията „Standard Oil“ и я ръководи до пенсионирането си през 1890. Петролът намира голямо приложение и Рокфелер натрупва значително състояние и става най-богатият мъж на света и първият американски милиардер. Съчетанието от късмет, упорит труд, проницателност и безскрупулност правят от Джон Д. Рокфелер не само най-богатия американец, а най-богатия американец на всички времена.

„Има богати хора, и хора, които имат пари.“ — Шанел

„От определен момент нататък, парите са без значение. Те престават да бъдат цел. Играта е онова, което е интересно.“ – Аристотел Онасис

„ Ако човек изпразни кесият в главата си, никой няма да може да му отнеме парите. Инвестицията в знания винаги е с най-добра лихва. Най-добрата инвестиция е в инструментите на твоя занаят“ – Бенджамин Франклин

Джон Рокфелер е известен не само като един от най-богатите хора, но и като голям филантроп. Въпреки че израства в семейство със скромни възможности, той се издига от обикновен счетоводител до бизнесмен със завидно финансово състояние.

През живота си Рокфелер е дарил повече от 500 милиона долара за благородни каузи. Това са популярните дванадесет златни правила, които той смята, че биха помогнали на всеки един от нас да преодолее проблемите си и да стане богат и преуспяващ човек.

1. Работи по-малко за друг и повече за себе си. Колкото по-малко работиш за себе си, толкова по-лошо ще живееш.

2. Прави икономия на парите. Търси къде можеш да купиш продукти по-евтино или с отстъпка. Съставяй предварително списък на необходимите стоки и купувай само по списък.

3. Ако имаш малко пари, започни бизнес. Ако изобщо нямаш пари, трябва да почнеш бизнес веднага.

4. Пътят към богатството е само чрез пасивния доход, който идва при теб независимо от усилията ти. Създай източник на пасивен доход и живей за свое удоволствие.

5. Мисли как да изкараш минимум 50 000 долара на месец. Може и повече, но не и по-малко.

6. Парите ще идват при теб чрез други хора. Затова бъди общителен. Необщителните хора твърде рядко стават богати.

7. Обкръжението от бедни хора винаги те води към бедност. Задължително трябва да общуваш с Победители и Оптимисти. Точно така, с главни букви!

8. Бедността идва, ако бягаш от отговорност. Не си измисляй оправдания защо точно сега не можеш да вървиш към своята цел.

9. Изучавай биографиите и мислите на най-богатите хора на света.

10. Мечтите са най-главното в твоя живот. Важно е да мечтаеш и да виждаш, че мечтите ти се сбъдват. Човек започва да умира, когато престане да мечтае.

11. Помагай на хората не за пари, а с чисто сърце. Но само на хора, но които ти искаш да помогнеш. Давай 10% от приходите си за благотворителност.

12. Създавай бизнес системи и се наслаждавай на своите изработени пари!

 „Всеки ден ставам и поглеждам в списъка на най-богатите хора във Форбс. Ако ме няма там, отивам на работа.“ – Робърт Орбън

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (4 Votes)

Най-сигурните стъпки към богатството – част 1

Най-сигурните стъпки към богатството – част 2

Най-сигурните стъпки към богатството - част 3