11 урока за постигане на успех

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Известният американски експерт по самоусъвършенстване Тони Робинс, оказва влияние върху повече от 50 млн. души от над 100 страни по света чрез своите книги-бестселъри, семинари, видео курсове и публични изказвания.

Специалист по лайф коучинг, бизнесмен и филантроп, списание Forbes го поставя сред "Стоте най-влиятелни знаменитости на света".

 

Сред хората, допитвали се до съветите му са известни личности и политици като Доналд Тръмп, Дона Карън, Хю Джакман, Опра Уинфри, Ал Гор.

Вижте основните теми, залегнали в книгата му "11 урока за постигане на успех".

Урок 1: Чувствате се депресирани? Как да промените това?

Ако сте били в състояние, в което нямате желание да направите опит да промените нещо, това означава че сте в положение на т.нар. "заучена безпомощност". Постоянно имате чувство на безпомощност и неспособност да се справите. Често причината за това е неуспехът от предишния опит.

Запомнете: Между миналото и бъдещето няма знак за равенство! Важно е НЕ това, което беше вчера, а това което правите в момента.

Урок 2: Неуспехът не съществува

Начинът, по който се справяме с нашите провали, ще промени в много по-голяма степен живота ни, отколкото всички други наши действия.

Урок 3: Нашата съдба се определя от решенията, а не от обстоятелствата

Когато използва думата "решение", Тони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: "Реших да сваля няколко килограма", но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика.

Реално задачата може да се осъществи, когато решите какво наистина искате да промените или да постигнете, като го измерите и заявите върху кое точно ще работите.

"Искам да отслабна с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км" е по-добър вариант, нали? Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят:

 • Върху какво да се съсредоточа?
 • Колко важно е това или онова?
 • Какво трябва да се направи?

Урок 4: Изградете си твърди убеждения и ги следвайте

Вие сте свободни да решите към кои убеждения да се придържате, а те от своя страна ще определят действията, които предприемате. Важно е да се изберат вярвания, които ви подкрепят и зареждат с надежда и енергия.

Урок 5: Това, което виждате, e това, което получавате

Ключът е да се промени емоционалното състояние, което от своя страна да промени посоката на нещата върху, които се концентрираме. Важното е да се фокусираме върху решенията за това къде искаме да отидем, а не върху това, което ни плаши.

Това, за което най-много говорите, това и изпитвате! Ако поне частично се опитате да измените фокуса си, вашите реални обстоятелства ще се променят значително.

Урок 6: Въпросите - това е отговорът!

На сутринта си задавам едни и същи въпроси, а вечер - други. Тези въпроси ме държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и доволен всяка вечер когато си легна.

           Сутрешни "въпроси-стимуланти":

 • Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
 • Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
 • Кое е това, което ме притеснява?
 • С кое в моя живот съм горд в момента?
 • За какво се чувствам благодарен в момента?
 • Кого обичам? Кой ме обича?

           Вечерни въпроси-стимуланти:

 • Какво свърших добре днес?
 • Какво научих днес?
 • Как днешния ден направи живота ми по-добър?
 • Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?

Урок 7: Физическото и емоционално състояние са взаимно свързани

Движението на тялото ни променя начина ни на мислене, чувства и поведение. Разгледайте поведението на успешните хора около вас и копирайте техните движения!

Урок 8: Речник на успеха

Можете да ускорите силата на насладата и вълнението с малка промяна на обичайните думи, с които ги описвате. Заменете в речта си например думата "бързо" с "взривно", думата "приятно" с "луксозно", "интересно" със "скандално", "добре" с "не може да бъде" и т.н. Това със сигурност ще окаже ефект върху възприятията и ще засили положителните такива още повече.

Урок 9: Използвайте мощни метафори

Зад всяка метафора стои система от вярвания. Когато изберете някоя метафора, за да опишете живота си или конкретна ситуация, вие също избирате и подкрепяте свои различни убеждения. Ето защо трябва да се замисляте сериозно за избора на думи, когато описвате живота си!

Урок 10: Поставете си цел

Според Тони Робинс поставянето на цели е обосновано с едничката цел да предадем направление на някои основни области от нашия живот и да насърчим движението в желаната посока.

Урок 11: 10-дневна психологическа подготовка

През следващите 10 дни изхвърлете вредните мисли, чувства, въпроси или метафори. Когато се появят отново въпреки вашето усилие да ги изгоните надалеч си задайте въпроси, които ще ви изведат от този омагьосан кръг на негативните мисли.

Например: Със сигурност има нещо страхотно в този проблем, кое ли е то? Как мога да получа удоволствие от това, което върша? Какви са недостатъците? Когато се събудите сутринта задайте си "въпросите стимуланти" от урок 6, а вечерта повторете упражнението с вечерните такива.

През следващите 10 дни напълно се фокусирайте върху решения, а не върху проблеми. Ако по време или след това отново имате отрицателни мисли не се самобичувайте. Просто ги заменете с нещо положително. Тази програма ще ви помогне в изграждането на нови навици, които ще допринесат за растежа ви и ще ви дадат възможност да се радвате на живота всеки един ден, все повече и повече.

 Източник: www.gnezdoto.net

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Съветите на Доналд Тръмп - живата легенда на бизнеса

Пет вдъхновяващи цитата от милиардера Марк Кюбан