Любопитни факти за Бил Гейтс, ... за даването и получаването – живот като в приказка

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Уилям Хенри Гейтс III, по-известен като Бил Гейтс е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“.  

Роден е на 28 октомври 1955. Израстнал в заможно семейство, Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и с математическите си възможности.

Родителите му го пращат в частното училище „Лейксайд“, като искат той да доразвие своята заложба.

Именно там  той се среща за първи път с компютрите....

1. Първите „постижения” на Бил Гейтс и неговите приятели в програмирането се раждат в опитите им да хакнат програмата, която ограничава времето за ползване на училищния компютър. За щастие, енергията от тази момчешка страст е градивна – училищната администрация и някои компютърни фирми се възползват от техните софтуерни занимания. 

2. Когато директорите в училището, усещат таланта му за писане на код, му възлагат да направи програма за съставяне на учебната програма и разпределение на учениците по класове. Той прави това без проблем, дори прилага малка хитринка – софтуерът го поставя в класовете с повече момичета.

3. През 1974 г. Бил Гейтс и приятелят му Пол Алън създават и продават първата си програма, която проработва успешно без дори да са се докосвали до компютъра, за който я пишат.

4. Усещайки, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, прекъснал обучението си в „Харвард“ и през 1975г. с Пол Алън създали компанията „Майкрософт“. Те твърдо вярвали, че компютърните чипове ще станат толкова могъщи, че компютрите и софтуерът ще се превърнат в инструмент, който ще бъде на всяко бюро и във всеки дом.  Тогава Бил Гейтс бил едва на 19 години.

5. Пред своите преподаватели в университета Гейтс се хвалел, че на 30 години вече ще е милиардер. Той става милиардер на 31 години.

6. От 7 юни 2007 г. Бил Гейтс се счита за випускник на Харвардския университет. Решението да се връчи диплома на Гейтс взема администрацията на университета „поради неговите особени заслуги“.

7. Трите деца на Бил Гейтс ще получат наследство само по $ 10 милиона, тъй като 95 % от богатството му ще отиде за благотворителност след смъртта му. „Оставянето на децата на ненормално много пари е мечешка услуга“, казва той.

8. Фондацията на Гейтс и съпругата му е дарила $ 28 милиарда за благотворителност. 

9. През 2005 година Гейтс е посветен в рицарство от кралицата на Англия, заради благотворителната му дейност по цял свят.

10. Статистиката сочи, че Гейтс печели всяка секунда по $ 250, всяка минута по $ 15 000, приблизително по $ 20 милиона на ден, и около $ 7 милиарда на година.

11. Бил Гейтс, Джулия Робъртс, Брад Пейсли, и Франк Оушън споделят една и съща рожденна дата – 28 октомври.

12. Едно от най-скъпите неща, които Гейтс притежава, е прочутият „Кодекс“ на Леонардо да Винчи – колекция от скици на художника, които купува през 1994г. за 30,8 млн. долара. Скиците са изложени в Музея на изкуствата в Сиатъл.

13. Компютърният гений не говори нито един чужд език - нещо, за което счита за свой пропуск.

14. Въпреки че през по-голямата част от времето си се занимава с благотворителна дейност и продължава да работи и по проекта си „Майкрософт личен асистент“ – програма, която ще помни всичко и ще помага на хората.

15. Казвал е, че ако проектът му за „Майкрософт“ не беше се осъществил, щеше да се посвети на разработки в областта на изкуствения интелект. Въпреки интереса му към изкуствения интелект, Гейтс смята, че това е една от най-големите заплахи за човечеството в бъдеще.

Програмистът – съосновател и стратег на американската компания Microsoft е известен преди всичко с богатството си. Рядко някой го измества от първото място в класациите на най-заможните хора на планетата.

Състоянието му възлиза на приблизително 60 милиарда щатски долара. Иначе казано, Бил Гейтс е гениален в правенето на пари и щедър в раздаването им. Интересно, коя ли половина на мозъка му е по-силна – създаващата богатство или даряващата милосърдие...

Бил Гейтс е леворък, макар че за програмния код, осигурил успеха и богатството му, той очевидно е ползвал и двете си ръце. А и въпросът с коя ръка взимаш и с коя даваш, няма никакво значение, стига да получаваш с благодарност и да раздаваш с любов.

По-силната му лява ръка обаче подсказва, че в главата му най-вероятно командва дясната част на мозъка – онази, която отговаря за интуицията, въображението, емоциите, която долавя смисъла и вижда цялостната картина, която нехае за логиката и числата, а вместо това… раздава милосърдие.

Може би впечатляващата метаморфоза в живота на Бил Гейтс не е случайна!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Даването всъщност е получаване

Джон Рокфелер и златните правила на успеха

Доналд Тръмп - 7 успешни стратегии при преговори

Пет вдъхновяващи цитата от милиардера Марк Кюбан