Интервю с най-богатият човек в Азия: “Ето защо бедните си остават бедни!”

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Джак Ма е създател на най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай – Alibaba,  която изпреварва Amazon и eBay взети заедно.

Той е един от най-успешните предприемачи в света. Списание Forbes го причислява към най-влиятелните и богати хора в света.

Неговата компания за електронна търговия – Алибаба привлича 100 милиона купувачи всеки ден.

Състоянието на Ма е оценявано на $20 милиарда. Но, преди да стане най-богатият човек в Китай, Ма преминал през доста неуспехи и откази.

Бизнесменът разкрива, че се е провалял в опитите да влезе в колеж 3 пъти. След като завършил университет, Ма е кандидатствал в 30 различни фирми, които са отказали да го назначат.

„Търсих си  работа в полицията. Казаха ми – не ставаш“, разказва Ма. „Дори отидох в KFC , когато откриха ресторант в моя град. 24 човека кандидатстваха за тази работа. 23-ма бяха назначени. Само аз – НЕ …“

Когато основал Алибаба през 1998, срещнал още повече препятствия. Компанията не е успяла да реализира печалба през първите 3 години. Това накарало Джак да бъде по-креативен.

Едно от големите предизвикателства за бизнеса му, била липсата на система за онлайн плащания, тъй като нито една банка не е пожелала да предложи на компанията на Ма тази услуга.

Тогава той решил да създаде собствена платежна програма – Alipay. Платформата трансферира различни плащания в различни валути, между купувачите и продавачите в сайтовете му.

Ето и неговия коментар по отношение на бедните хора и защо те винаги си остават бедни.

„Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им предложиш да направят малка инвестиция – ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари.

Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че за тях е трудно да се справят.

Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода.

Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отговорят, че нямат нужната експертиза.

Те обаче, имат нещо общо – обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова безнадеждни, колкото самите тях.

Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос“.

Рецептата, която предлага Ма: „Вместо сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо, защо не направите нещо, за да промените ситуацията си. 

Бедните хора се провалят заради една обща черта – ЦЕЛИЯТ ИМ ЖИВОТ МИНАВА В ЧАКАНЕ“.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

 Инвестицията

Киану Рийвс - Животът си заслужава живеенето!

Пет вдъхновяващи цитата от милиардера Марк Кюбан