Косата и Шестото чувство

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Според древните митове функцията на косъма е много по-сложна, отколкото може би предполагаме. Често промяната на стайлинга е подсъзнателен рефлекс да рестартираме нещо в живота си. Но самият акт отива отвъд психологическата символика, коментират езотерици.

Според  радиестезистът инж. Радослав Димитров косата ни е огледало на състоянието на целия организъм, дори разкрива някои заболявания и френологични особености на индивида.

 

„Мъжете често се стрижат нула номер и така те нулират стреса, който се е натрупал в биологичните им системи. Същото би могло да се каже в известна степен и за дамите, които драстично сменят прическите си. Променяйки най-високото място от нашата система – главата, ние сякаш пренавиваме житейският си часовник“, развива своите схващания метафизикът.

По думите му ефектът е силен, защото косата изпълнява ролята на акумулатор на психо-кинетична и емоционална енергия. В случай, че този буфер липсва, както е при плешивите мъже, индивидът ставал по-чувствителен към околните енергии, но и по-склонен към различни заболявания като диабет и хипертония. В древните манускрипти се говори, че оредяването на косата се дължи на безпокойства, страхове, смущения на вътрешните цикли на индивида.    

Не са малко митовете и легендите, в които основно е вярването, че силата на човека може да се фокусира с формата на плитка. Тя давала здраве и власт над масите. Отрязването й води до някакво свръхестествено изчерпване силите на организма. Така наречената газова принцеса украинката Юлия Тимошенко е класически пример за психотронен контрол с прическа тип ореол. Според сензационната теория това й осигурявало народна подкрепа, въпреки че и тя била не по-малко корумпирана от властта, с която уж се бори.

В старозаветните писания също се откриват доказателства за неподозираната тайна на косата. Силата на Самсон например, се крие в дългите му коси, сплетени в седем сплитки.

„…И тя (Далила) го приспа на коленете си, па повика човек, та обръсна седемте плитки на главата му; и тя начена да го оскърбява. И силата му се оттегли от него“, гласи библейският текст.

Според него Самсон притежавал необикновена сила, която вдъхвала страх у враговете му. Съдбата на героя била да освободи Израел от филистимците. Не можейки да го победят, те подкупили любимата му Далила да узнае къде е тайната на неземната му мощ.

Невярната любима разбрала, че войнът е непобедим заради дългите коси, сплетени в седем плитки. След като били отрязани, Самсон изгубил фантастичните си способности и много скоро бил пленен. Според една трактовка на легендата в седемте плитки на Самсон всъщност се криело древното знание за енергийните центрове на нашето тяло, наречени чакри. А те са точно седем на брой.

Хората от античните балкански култури също смятали, че косата е формирала част от самите тях и не са я рязали. Това е било форма на контрол на онези енергии, идещи от Космоса, които те са усещали и възприемали, отдавайки дължимото на околната природа.

В описанията на прабългарите, се говори за хора с бръснати глави с по три плитки отзад (перчин). Само кановете и колобрите (жреците) имали привилегията да пускат дълга коса.

До към средата на XIX век в някои краища на България се е носел чумбас – гребен, завършващ с дълга плитка. Счита се, че традицията идва още от времената на тракийските войни, носещи прически – бръсната глава с перчем или плитка, описана в Илиада.

Счита се, че благодарение на своите дълги коси коренните жители на Америка – индианците имали почти свръхестествена способност да се ориентират и оцеляват. Това било оценено по време на Виетнамската война. От северноамериканските племена са взети най-добрите скаути. По време на тренировки те усещали врага дори докато спели. Преди да заминат на бойното поле обаче, индианците били остригани по войнишки до кожа. В резултат те мистериозно изгубили своята интуиция и нито един не оцелял в джунглата. След този случай е изготвен секретен доклад, който съветва червенокожите във войската да остават с дълги коси и бради.

Според Петър Дънов космите на човешката глава представляват антени, чрез които човек приема знания от висшите светове. Именно заради това нашите прадеди имали контрол над стихиите, строили обсерватории, получавали са информация от различни нива на Вселената.

Посветените твърдят още, че косата ни е личен източник на енергии от по-високо качество за човешката виталност. Тя е подарък от природата, увеличава виталността, интуицията и е буфер за стреса. При измиване на косата той се разрежда и човек усеща едно спокойствието и порядък в своята душа и тяло.

Инфо: http://svetovnizagadki.com/

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

УНИКАЛНО, ЛЮБОПИТНО, МИСТЕРИОЗНО