За въздействието на емоциите...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

По своята същност емоциите са подтици към определено действие, команди за управление на живота, които еволюцията е инсталирала в нас.

Коренът на думата „емоция” идва от латинското „movere”, „движа се”, с представка, която променя значението му на „отдалечавам се”. Така склонността към действие е вътрешно присъща на всяка емоция.

 

Емоциите ни зареждат, изпълват, окриляват, взривяват или изтощават във всеки един момент от живота ни. Какво би трябвало да знаем за тях?

1. Емоциите са заразни - Многобройни проучвания доказват, че независимо дали са положителни или отрицателни, ние несъзнателно имитираме емоционалните изражения и състояния на хората около нас. 

2. Данни от британско проучване показват, че прекопаване на градината, саденето на цветя, както и грижата за саксийните растения, прави хората по-щастливи. Запитването е направено измежду 1500 души, а 80% признали, че не изпадат в депресии, нямат черни мисли и имат градини или цветя в дома.

3. Учени от Калифорния стигнали до извода, че прегръдката с любим човек, провокира производството на допамин, окситоцин и ендорфин, хормона на щастието. Този коктейл от хормони ни помага да сме по-жизнени и щастливи, забавя стареенето, кара косата ни да расте по-бързо, зарежда мускулите ни, включително и мозъка с енергия.

4. Левичарите са по-щастливи в леглото – хората, които се хранят и пишат с лявата ръка имат по-добре развита фантазия, а това им позволява да изпитат по-голямо удовлетворение в леглото.

5. Специалистите откриват, че диета от яйца ни помага да сме по-уравновесени емоционално. Богатият на протеини продукт ни доставя микроелементи, които ограничават отделянето на адреналин (хормона на стреса). С консумацията на повече яйца дневно може да намалим пристъпите на паника, да се справим в тежкия ден и да преодолеем натоварването на мозъка.

6. Писането лекува – новозеландки учени установили, че писане на бял лист хартия и изразяване на моментното емоционално състояние лекува болести. Подобен метод ни помага да се справим по-лесно, както със стреса, така и с физическото натоварване.

7. Който се смее по-често, боледува по-рядко. Смехът допринася за отпускането на мускулното напрежение и укрепва усвояването на кислород от организма. 

8. Умните хора имат склонност да правят саркастични коментари по-бързо, отколкото хората, които не са толкова умни.

9. Клетките в тялото ви реагират на всичко, което съзнанието ви казва. Негативните мисли отслабват имунната система.

Ето и още нещо за някои емоции поотделно.

Радост

Хората, които частично са загубили зрението си, могат да усетят, когато някой близо до тях се усмихва. Смехът наистина е заразен! Само при дочуването на смеха на някой друг, мозъкът подготвя мускулите на лицето за... смях.

Дръжте се, сякаш сте щастливи, и другите ще искат да бъдат с вас. Хората обичат щастливи хора, защото те самите искат да бъдат щастливи.

Оранжевият цвят е цветът на радостта, веселието, креативността и общителността. Песимизмът, депресията и чувството за безизходица се повлияват изключително добре от него.

 
Тъга

Според учените в Белгия тъгата е най-продължителната емоция. Те смятат, че тя продължава 5 пъти по-дълго в сравнение с другите чувства, които изпитваме, защото се свърза с много лични случки, изпълнени с болка.


Когато плачем, носът също започва да тече, защото сълзите проникват в носната кухина през малки дупки в клепачите. Жените „ронят“ сълзи 5,3 пъти в месеца, докато при мъжете това се случва едва 1,4 пъти. 
 
Гняв

Гневът може да ни разболее. В данните на проучване от 2009 г. се посочва, че гневните хора са изложени на по-голям риск от инфаркт.
Бебетата могат да разпознаят гнева. Експерти твърдят, че децата на 7-месечна възраст могат да различат ядосаното от щастливото лице. 
 
Страх

Страхът може да ни направи по-силни. Обикновено хората използват около 65% от мускулния си потенциал. Когато обаче се изправят през ситуация, провокираща страх, е възможно да „отключат“ по-голям процент от него.

Наистина можем да надушим страха. Обяснението е, че потта, която се отделя при наличие на уплаха, съдържа феромони, които могат да бъдат усетени с обонянието.

Емоциите са невидима енергия, които подобно на светкавици преминават през нас и ни обагрят с чувства на удоволствие или болка. Към тях трябва да подхождаме с внимание - приемаш, усвояваш и изхвърляш излишното.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

 Това видео със световноизвестният хомеопат проф. Аджит Кулкарни може да ви бъде полезно:

 

За силата на думите и въздействието на емоциите – един отговор и толкова много въпроси

Пристрастяването към дадени емоции определя животът ни